O le a le mea na tupu i le Aso 6 o le osofaʻiga a Rusia i Ukraine

O le pa na taia ai le laumua, Kyiv, ma se roketi manino na faaleagaina ai se fale pulega i le aai lona lua-tele, Kharkiv, ma fasiotia ai tagata lautele.
Na faatelevaveina e Rusia le nofoia o se aai tele o Iukureini i le Aso Lulu, ma fai mai le militeri a Rusia o ana au e pulea atoatoa le uafu o Kherson latalata i le Sami Uliuli, ma fai mai le pulenuu o loo "faatalitali le aai mo se vavega" e aoina ai tino ma toe faaleleia. auaunaga faavae.
Na finauina e le au ofisa o Ukrainian le tagi a Rusia, ma fai mai e ui lava i le osofaʻia o le aai e tusa ma le 300,000 tagata, na tumau pea le malo o le aai ma faaauau pea le taua. i totonu o le aai sa matua leaga lava, ma ua uma meaʻai ma vailaau ma "tele tagata lautele manunuʻa".
Afai e puʻea, o le a avea Kherson ma uluai aai tele o Iukureini e pa'ū i lima o Rusia talu mai le osofaʻiga a Peresitene Vladimir V. Putin i le Aso Tofi talu ai. O fitafita Rusia e foliga mai e latalata i le siosiomia o le aai. O mea fou nei:
O loʻo agaʻi pea i luma le au a Rusia e faʻataʻamilo i aai tetele i saute ma sasaʻe o Iukureini, faʻatasi ai ma lipoti o osofaʻiga i falemaʻi, aʻoga ma atinaʻe taua. aai e 1.5 miliona tagata ua leai ni meaai ma vai.
E silia ma le 2,000 tagata lautele o Iukureini ua maliliu i le 160 itula muamua o le taua, o le tala lea a le auʻaunaga faʻafuaseʻi a le atunuʻu i se faʻamatalaga, ae le mafai ona faʻamaonia tutoatasi le numera.
I le po, na siomia ai e le au Rusia le taulaga i sautesasae o Mariupol. Fai mai le pulenuu e sili atu nai lo le 120 tagata lautele o loʻo togafitia i falemaʻi mo o latou manuʻa.
I lana saunoaga a le Setete o le Iuni i le po o le Aso Lua, na valoia ai e Peresitene Biden o se osofaiga a Iukureini o le a "faavaivaia ai Rusia ma malosi ai le lalolagi." o aseta a Putin-aligns oligarchs ma ofisa o le malo o se vaega o le vavaeeseina o le lalolagi atoa o Rusia.
O le taamilosaga lona lua o talanoaga i le va o Rusia ma Iukureini na faatulaga mo le Aso Lulu ina ua le manuia le fonotaga i le Aso Gafua mo le faamutaina o le misa.
ISTANBUL - O le osofaʻiga a Rusia i Iukureini ua tuʻuina atu ai Turkey i se faʻalavelave mataʻutia: pe faʻafefea ona faapaleni lona tulaga o se sui o le NATO ma Uosigitone o loʻo i ai le malosi o le tamaoaiga ma le militeli i Moscow.
Ua sili atu ona taʻutaʻua faigata faʻafanua: Rusia ma Iukureini o loʻo i ai uma 'au a le sami o loʻo tu i totonu o le Sami Uliuli, ae o se feagaiga i le 1936 na tuʻuina atu ai ia Turkey le aia e faʻatapulaʻa ai vaʻa mai vaega taua mai le o atu i le sami seʻi vagana ua tu ai na vaʻa iina.
Ua talosagaina e Turkey ia Rusia i aso talu ai nei ina ia aua nei auina atu ni vaatau se tolu i le Sami Uliuli. Fai mai le faifeau maualuga a Rusia i le leva o le Aso Lua, ua faaui i tua e Rusia lana talosaga e faia.
"Na matou fai atu ia Rusia i se auala faauo e aua le auina atu nei vaa," o le tala lea a le Minisita o le Va i Fafo Mevrut Cavusoglu i le faasalalau o Haber Turk.
Fai mai Mr Cavusoglu o le talosaga a Rusia na faia i le Aso Sa ma le Aso Gafua ma e aofia ai vaʻa taua e fa. E tusa ai ma faʻamatalaga o loʻo i ai i Turkey, e naʻo le tasi e lesitala i le Black Sea base ma o lea e agavaa ai e pasi.
Ae na toe faaui i tua e Rusia ana manaoga mo vaa uma e fa, ma na faailoa aloaia e Turkey vaega uma i le 1936 Montreux Convention - lea na maua ai e Turkey le avanoa mai le Sami Metitirani i le Sami Uliuli e ala i le lua ala - ua uma ona faia e Rusia.. Cavusoglu.
Na ia faamamafaina o Turkey o le a faaaogaina tulafono o feagaiga i itu uma e lua i le feteenaiga i Ukraine e pei ona manaomia e le maliega.
"Ua lua nei vaega taua, Iukureini ma Rusia," o lana tala lea.O le a matou talosaga mo Montreux i le asō, taeao, pe a tumau pea.
O loʻo taumafai foi le malo o Peresitene Recep Tayyip Erdogan e iloilo le faʻaleagaina o lona lava tamaoaiga mai faʻasalaga i Sisifo e faasaga ia Rusia. Ua unaʻia e le atunuʻu Moscow e taofi lana osofaʻiga faasaga i Ukraine, ae e leʻi tuʻuina atu ana lava faʻasalaga.
O Aleksei A. Navalny, o le tagata faitio sili ona lauiloa o le Peresetene Rusia o Vladimir V. Putin, na valaau atu i tagata Rusia e alu i luga o auala e tetee ai "o lo tatou valea o le Taua a le Tsar o le osofaʻiga faasaga i Ukraine". Fai mai Navalny i se faʻamatalaga mai le falepuipui o le O tagata Rusia "e tatau ona lilivau o latou nifo, faatoilaloina lo latou fefe, ma o mai i luma ma talosagaina le faamutaina o le taua."
NEW DELHI - O le maliu o se tamaititi Initia i taua i Iukureini i le Aso Lua na taulaʻi ai le luʻi a Initia e aveese le lata i le 20,000 tagatanuu na puʻeina i totonu o le atunuu aʻo amata le osofaʻiga a Rusia.
O Naveen Shekharappa, o se tamaititi aoga faafomai lona fa tausaga i Kharkiv, na fasiotia i le Aso Lua ina ua ia tuua le fale e aumai ai meaai, o le tala lea a le au ofisa Initia ma lona aiga.
E tusa ma le 8,000 tagatanuu Initia, o le toʻatele o tamaiti aʻoga, o loʻo taumafai pea e sosola ese mai Ukraine i le tuai o le Aso Lua, e tusa ai ma le matagaluega a le malo i fafo a Initia.
“O le toatele o a’u uo na tuua Iukureini i le nofoaafi anapo.E mataʻutia ona o le tuaoi o Rusia e na o le 50 kilomita mai le mea o loʻo matou i ai ma o loʻo tafana e tagata Rusia le teritori, "o le tala lea a se fomaʻi tausaga lona lua na toe foʻi mai i Initia ia Fepuari 21 Study Kashyap.
Aʻo faʻateleina le feteʻenaʻiga i aso talu ai nei, o tamaiti aʻoga Initia na savavali mo le tele o maila i le malulu o le vevela, sopoia atu i atunuu tuaoi. E toʻatele tagata na faʻapipiʻi vitio mai a latou fale puipui i lalo o le eleele ma potu faletalimalo e aioi atu mo se fesoasoani. fai mai ua faamalosia i latou e faatali umi ona o i latou o Initia.
O Initia o loʻo i ai le toʻatele o tagata talavou ma le faʻateleina o le maketi o galuega. O kolisi faʻapolofesa o loʻo faʻatautaia e le malo o Initia e faʻatapulaʻaina nofoaga ma faʻailoga iunivesite tumaoti e taugata. E afe ma afe tamaiti aʻoga mai vaega matitiva o Initia o loʻo aʻoga mo tikeri faʻapolofesa, aemaise lava tikeri faafomaʻi, i nofoaga pei o Iukureini, lea e mafai ona tau afa pe itiiti ifo nai lo le mea latou te totogiina i Initia.
Fai mai le failauga a Kremlin, o le a auina atu e Rusia se aumalaga i le leva o le aoauli o le Aso Lulu mo le taamilosaga lona lua o talanoaga ma sui o Ukrainian. E leʻi faailoaina e le Fofoga Fetalai Dmitry S. Peskov le nofoaga o le fonotaga.
Na taʻua e le militeri a Rusia i le Aso Lulu na ia pulea atoatoa Kherson, le nofoaga tutotonu faʻaitulagi a Iukureini e taua tele i le gutu o le Vaitafe o Dnieper i matu sisifo o Crimea.
E leʻi mafai ona vave faʻamaonia le tagi, ma na taʻua e le au ofisa o Ukrainian e ui o loʻo vagaia le aai, ae na faʻaauau pea le taua.
Afai e maua e Rusia Kherson, o le a avea ma uluai aai tele o Iukureini na pueina e Rusia i le taimi o le taua.
"E leai se oge o meaʻai ma mea e manaʻomia i totonu o le taulaga," o le tala lea a le Matagaluega o le Puipuiga a Rusia i se faʻamatalaga."O loʻo faʻaauau pea feutagaiga i le va o le pulega a Rusia, le pulega o le taulaga ma le itulagi e foia ai mataupu o le faatumauina o le faʻaogaina o atinaʻe lautele, faʻamautinoaina le tulafono ma le faʻatonuga ma le saogalemu o tagata."
Ua taumafai Rusia e faʻamatala lana osofaʻiga a le militeri o se tasi na faʻafeiloaia e le tele o Ukrainians, e tusa lava pe o le osofaʻiga na mafua ai le tele o mafatiaga o tagata.
Oleksiy Arestovich, o se faufautua militeri i Ukrainian Peresitene Volodymyr Zelensky, na fai mai o le taua na faaauau pea i Kherson, lea na maua ai se auala faʻaogaina i le Black Sea, latalata i le Soviet-era vai i Crimea.
Fai mai foi Mr. Arestovich o loo osofaia e le au Rusia le aai o Kriverich, e tusa ma le 100 maila i matu sasaʻe o Kherson. O le aai o le nuu o Mr Zelensky.
Ua tuuaia e le neivi a Ukrainian le Fua o le Sami Uliuli a Rusia i le faaaogaina o vaa a tagata lautele mo le lalafi – o se togafiti e faapea na faaaoga foi e vaegaau a Rusia. e mafai e tagata nofoia ona faʻaaogaina se vaʻa lautele e fai ma talipupuni tagata e ufiufi ai i latou lava".
O le taua a Rusia i Iukureini ua uma ona i ai le "taua" o le tamaoaiga i isi atunuu, o le tala lea a le International Monetary Fund ma le Faletupe o le Lalolagi, lapatai mai o le siisii ​​o tau mo le suauu, saito ma isi oloa e mafai ona faaosofia ai le maualuga o le tau.Masalo o le aʻafiaga sili i tagata matitiva.O le faʻalavelave i maketi tau tupe e mafai ona sili atu le leaga pe a faʻaauau pea le feteenaiga, ae o faʻasalaga i Sisifo i luga o Rusia ma le ulufale mai o tagata sulufaʻi mai Iukureini e mafai foi ona i ai se aafiaga tele tau tamaoaiga, o le tala lea a le ofisa i se faʻamatalaga.The International Monetary Na faʻaopoopo e le Fund ma le Faletupe a le Lalolagi o loʻo latou galulue i se afifi fesoasoani tau tupe e sili atu i le $ 5 piliona e lagolago ai Ukraine.
O le pule sili o tupe a Saina, Guo Shuqing, na ia taʻu atu i se fonotaga a le au tusitala i Beijing i le Aso Lulu e faapea o le a le auai Saina i faasalaga tau tupe i Rusia ma o le a faatumauina pea fefaatauaiga masani ma sootaga tau tupe ma itu uma i le feteenaiga i Ukraine.
Na taumafai le Peresetene Ukrainian Volodymyr Zelensky e tuufaatasia le atunuu i le Aso Lulu ina ua uma le isi po le moe na faalavelaveina e pomu ma sauaga.
"O le isi po o le taua atoa a Rusia e faasaga ia i matou, faasaga i tagata, ua mavae atu," o lana tala lea i se savali na lafoina i luga o le Facebook.Sa i ai se tasi i le alatele i lena po - i se malutaga.Sa faaalu e se tasi i le fogafale i lalo.Sa laki se tasi ma moe i le fale.O isi sa malutia e uo ma tauaiga.Sa tau le mafai ona matou momoe i po e fitu.”
Fai mai le militeri a Rusia ua pulea nei le aai taua o Kherson i le gutu o le Vaitafe o Dnieper, lea o le a avea ma uluai aai tele o Iukureini e puʻea e Rusia. E leʻi mafai ona vave faʻamaonia le tagi, ma fai mai le au ofisa a Ukrainian e ui o fitafita Rusia. na siomia le aai, sa faaauau pea le taua mo le puleaina.
Na taʻua e le leoleo tuaoi o Polani i le Aso Lulu e sili atu nai lo le 453,000 tagata na sosola ese mai Ukraine i lona teritori talu mai Fepuari 24, e aofia ai le 98,000 na ulufale i le Aso Lua. faamalosia i fafo.
Kyiv, Iukureini - Mo aso, sa nofo na o Natalia Novak i lona fale mautotogi gaogao, ma matamata i tala o le taua o loʻo tupu i fafo o lona faamalama.
“O lea la o le ai ai se fusuaga i Kyiv,” o le ata lea o Novak i le aoauli o le Aso Lua ina ua uma ona ia iloa le fuafuaga a Peresitene Vladimir V. Putin mo se isi osofaiga i luga o le laumua.
I le afa maila le mamao, o lana tama o Hlib Bondarenko ma lona toʻalua o Oleg Bondarenko sa tu i se nofoaga faʻapitoa faʻapitoa, asiasia taʻavale ma suʻe ni tagata faʻaleagaina Rusia.
O Khlib ma Oleg o se vaega o le Territorial Defense Forces fou, o se vaega faʻapitoa i lalo o le Matagaluega o le Puipuiga o loʻo nafa ma le faʻaauupegaina o tagata lautele e fesoasoani i le puipuia o aai i Ukraine.
"E le mafai ona ou filifili pe o le a osofaʻia e Putin pe faʻalauiloa se auupega faaniukilia," o le tala lea a Khlib.
Ona o le osofaʻiga a Rusia, na faʻamalosia ai tagata i le atunuʻu atoa e faia ni filifiliga vaelua-lua: nofo, sosola, pe tago i auupega e puipuia lo latou atunuu.
"Afai ou te nofo i le fale ma na o le matamata i le tulaga o tupu, o le tau e ono manumalo ai le fili," o le tala lea a Khlib.
I le fale, o Ms. Novak o loʻo sauni mo se fusuaga umi e mafai. Sa ia faʻapipiʻiina faamalama, tapuni pupuni ma faʻatumu le tapu taʻele i vai faʻafuaseʻi.
“O a'u o le tina o lo'u atalii,” o lana tala lea.” Ma ou te le iloa pe ou te toe vaai ia te ia.E mafai ona ou tagi pe lagona le faanoanoa mo aʻu lava, pe teʻi - o na mea uma."
O se vaalele felauaiga a le Air Force a Ausetalia na lele atu i Europa i le Aso Lulu o lo o ave ai meafaigaluega a le militeri ma sapalai faafomai, o le tala lea a le Joint Operations Command a Ausetalia i luga o le Twitter. Na taʻua e le Palemia Ausetalia Scott Morrison i le Aso Sa o le a tuuina atu e lona atunuu ia Ukraine ni auupega e ala i le NATO e faaopoopo atu ai -mea fa'aletino ma sapalai ua uma ona tu'uina atu.


Taimi meli: Au-02-2022