Pepa vaeluaga toe faʻaleleia mai Mati 11 e tuʻuina atu ai le le faalauaiteleina mo tagata Ukrainian evacuees

E le lagolagoina e lau su'esu'e le JavaScript, pe ua le atoatoa.Fa'amolemole toe iloilo le faiga fa'avae mo nisi fa'amatalaga.
O loo malolo se tagata Ukrainian ua sosola ese i se vaeluaga na mamanuina e le tusiata Iapani o Shigeru Ban e faaaoga ai se faavaa faagaau pepa i se malutaga i Chełm, Polani, ia Mati 13.(Saunia e Jerzy Latka)
O se tusiata Iapani lauiloa o ana galuega fou i luga o pepa oloa na fesoasoani i tagata na sao mai le Great East Japan Earthquake ia Mati 2011 o loʻo fesoasoani nei i tagata sulufaʻi mai Ukrainian i Polani.
Ina ua amata ona aveese e le au Ukrainians o latou fale, na iloa ai e Ban, 64, mai lipoti a le aufaasālalau o loʻo latou momoe i luga o moega taʻavale i fale pupuni e aunoa ma se faʻalilolilo, ma na ia lagona le faʻamalosia e fesoasoani.
"E taʻua i latou o tagata sosola, ae o i latou o tagata masani e pei o matou," o lana tala lea.Ae o le eseesega tele o le au Ukrainian evacuees e le o faatasi ma a latou tane po o latou tama.Ua matua faasaina alii Iukureini ona tuua le atunuu.Fa'anoanoa.”
Ina ua uma ona fausia ni fale le tumau i nofoaga na aafia i faalavelave i le lalolagi atoa, mai Iapani i Turkey ma Saina, na nofo Pan i le itu i sasae o Polani o Chełm mai ia Mati 11 ia Mati 13 e faaaoga lona tomai i le taugofie, gafatia ma Fai lau ia lava malutaga mai mea e faigofie ona fa'aoga.
Na faʻataʻitaʻiina i le fale na ia faʻatutuina i se malutaga mo e na sao mai le mafuie 2011, na faʻatulagaina e volenitia se faasologa o faʻamau pepa i totonu o le malutaga lea na sulufaʻi ai Rusia ina ua uma le osofaʻiga a Ukraine.
O nei paipa e faʻaaogaina e pupuni ai pupuni e tuʻueseese ai avanoa, e pei o potu faʻafuaseʻi poʻo vaelua moega ile falemaʻi.
O le faiga o le vaeluaga o lo'o fa'aogaina ai fa'alava pepa mo pou ma fa'alava.O fa'alava e pei o mea e masani ona fa'aaogaina e ta'ai ai ie po'o pepa, ae e sili atu le umi - pe a ma le 2 mita le umi.
O le sao faigofie na aumaia ai se faamafanafanaga taua na leiloa i tagata na sosola ese i lalo o le tasi taualuga tele: taimi mo oe lava.
“O mala faalenatura, pe o mafuie po o lologa, o le a mou atu i se taimi pe a uma ona e o ese (mai le eria).Ae peitai, o le taimi lenei, matou te le iloa po o afea e muta ai le taua,” o le tala lea a Pan.” O lea, ou te manatu e matua ese lava o latou mafaufau mai i tagata na sao mai faalavelave faalenatura.”
Na taʻu atu ia te ia e faapea, i se tasi nofoaga, o se fafine Ukrainian o le sa faia se foliga totoa na maligi loimata a o ia ulu atu i se tasi o avanoa eseese.
“Ou te manatu o le taimi lava e i ai o ia i se nofoaga e puipuia ai lona le faalauaiteleina, o le a faaitiitia lona popole,” o lana tala lea.
Na amata le fuafuaga mo avanoa faasao ina ua taʻu atu e Ban Ki-moon i se uo tusiata Polani sa ia te ia le manatu e tuʻu i luga laupapa mo tagata Ukrainian evacuees. Na tali atu lana uo e tatau ona latou faia i se taimi vave.
Na faafesootai e le tusiata Polani se kamupani gaosi pepa pepa i Polani, lea na malilie e taofia uma isi galuega e gaosia ai paipa e aunoa ma se totogi mo tagata ua sosola. m, 25 kilomita i sisifo o le tuaoi o Ukaraina.
Na taunuu le au sulufai i Chelm i le nofoaafi ma nonofo ai iina mo se taimi le tumau ae lei siitia atu i malutaga i isi eria.
Na vaevaeina e le 'au le supamaketi muamua i le 319 avanoa faʻapitoa, o le tasi o ia mea e mafai ona faʻaogaina ai le toʻalua i le ono tagata na sosola.
E tusa ma le 20 tamaiti aʻoga mai le Iunivesite o Wroclaw o Tekonolosi na faʻatutuina nei vaeluaga. O lo latou polofesa Polani sa avea muamua ma aʻoga a Ban i se iunivesite i Kyoto.
E masani lava, pe a galue Pan i nofoaga mamao, e asiasi lava o ia i le nofoaga faufale e aʻoaʻo ai e uiga i le tulaga o le lotoifale, faufautua i latou o loʻo aʻafia ma, pe a manaʻomia, talanoa i faipule faaupufai.
Ae o le taimi lenei, sa vave ma faigofie le galuega ma ua lē manaʻomia ai sea galuega i le fanua.
"O loʻo i ai se tusi lesona ile faʻapipiʻiina o papapati e mafai e soʻo se tusiata ona faʻaogaina e faʻapipiʻi ai," o le tala lea a Ban.“Sa ou manatu o le a ou setiina ma tagata o le atunuu ma avatu ia i latou faatonuga i le taimi e tasi.Ae sa le'i manaomia foi.
"Latou te matua fiafia lava i nei vaega," o le tala lea a Ban, ma faaopoopo mai e talitonu o ia o se mea e manaʻomia ma manaʻomia e tagata.
Na fa'atūina fo'i lana sone i se nofoaga o nofoaafi i Wroclaw, le 'a'ai lea na a'oa'o ai le tama a'oga muamua a Ban i le iunivesite.
O tagata atamamai i mea'ai, kuka ma isi o lo'o fa'atauva'a i le lalolagi o mea'ai e fa'ailoa mai a latou fua fa'apitoa e feso'ota'i ma ala o latou olaga.
Na faitau leotele e Haruki Murakami ma isi tusitala tusi i luma o se aofia filifilia i le faletusi o New Murakami.
O le Asahi Shimbun o loʻo faʻamoemoe e "ausia le tutusa o alii ma tamaitai ma faʻamalosia tamaitai uma ma teine" e ala i lana faʻaaliga tutusa tutusa.
Se'i o tatou su'esu'e le laumua o Iapani mai le va'aiga a tagata fa'aoga nofoa fa'ata'avalevale ma tagata e iai mana'oga fa'atasi ma Barry Joshua Grisdale.
Puletaofia © Asahi Shimbun Corporation. aia tatau uma. E faasaina le toe gaosia po o le lolomiina e aunoa ma se faatagaga tusitusia.


Taimi meli: Me-10-2022